Meny Sök

Frågor & Svar

 1. Fråga:
  Hur är känslan att köra Nordic Skate? Går det fort?
  Svar:
  Det är lite tyngre att köra med Nordic Inlines jämfört med vanliga Inlines.
  Mage, rygg, armar och axlar får verkligen bra träning när man trycker till med
  stavarna. På vanliga Inlines rullar det på så pass att man knappt hinner
  trycka till med stavarna. Jag kan nämna att jag ligger på ca. 3.10 / km med
  Nordic Inlines och ca. 2.50 / km med mina vanliga Inlines (Powerslide R4).
  // Robert – MaxPuls.se
 2. Fråga:
  Hur fungerar bromsen på Nordic Skate?
  Svar:
  Bromsen aktiveras genom att luta dig bakåt. Hur snabb den ska ta kan du enkelt justera så att du tycker det känns bra. Man lär sig snabbt och det känns naturligt att skjuta fram bromsfoten något vid inbromsning. Bromsen tar effektivt och gummidäcken fäster bra i underlaget vid inbromsning.
  // Robert – MaxPuls.se
 3. Fråga:
  Hur är fästet mellan däck och underlag?
  Svar:
  Luftgummihjulen är mycket säkrare än vanliga Inlines-hjul vid blöt väderlek. Fästet är att jämföra med cykel medan vanliga Inlines blir betydligt ”lömskare”.
  // Robert – MaxPuls.se

 4. Fråga:
  Får man ofta punktering?
  Svar:
  Under de tre första åren som jag har kört Nordic skate har jag bara fått punktering en gång. Det är dock bra att ha med sig ett extra hjul om du skulle få punktering på träningsrundan. Det är enklare att byta hjul jämfört med att byta slang.
  // Robert – MaxPuls.se
 5. Fråga:
  Hur pumpar man däcken?
  Svar:
  Slangen som sitter i hjulen har bilventil. De kan pumpas med cykelpump (minipump eller fotpump) som har ventilhuvud som passar bilventil. Det går även bra att pumpa på en vanlig mack.

 6. Fråga:
  Vilket tryck ska det vara i däcken?
  Svar:
  Det ska vara ca. 6,0 kg tryck. Om du kör med för lågt tryck blir det betydligt tyngre.
  // Robert – MaxPuls.se
 7. Fråga:
  Går det att köra på grusväg med Nordic Skate?
  Svar:
  Ja det går bra att köra på grusväg om den inte har alltför mycket löst grus. Luftgummihjulen sväljer ojämnheterna på ett bra sätt men om det är för mycket löst grus så får man dåligt fäste i skateskäret och då blir det lite jobbigt. Det går ju dock bra att staka över ett parti med löst grus.

  // Robert – MaxPuls.se

 8. Fråga:
  Vad är det för skillnad mellan de olika modellerna av Nordic Skate?
  Svar:
  Det är inga jättestora skillnader mellan de olika modellerna. Den stora skillnaden är ju steget från vanliga Inlines till Nordic inlines. På den här sidan kan du se en genomgång av de olika modellerna och vad som skiljer dem åt:
  http://nordicskate.se/modeller-nordic-skate/

  // Robert – MaxPuls.se
 9. Fråga:
  Vilken längd på stavar ska jag ha?
  Svar:
  En bra tumregel för att bestämma stavlängd är att ta sin kroppslängd x 0,9. Jag är 175 cm lång och kör med 155 cm stavar. // Robert – MaxPuls.se

  https://www.youtube.com/watch?v=m64_pCVYOoM
 10. Fråga:
  Vilken typ av stavar ska jag ha?
  Svar:
  För att få bästa fäste på asfalt och grus rekommenderas sk. ”rullholk”. Den ser ut så här:
  Rullholk till stavar
  Rullholkar finns i olika diametrar för att passa olika typer av stavar. På http://www.maxpuls.se/inlines/tillbehor-till-inlines/stavar-till-inlines-och-rullskidor hittar du 8,5, 10,0 och 10,5 mm rullholkar.Om du vill byta från truga till rullholk på dina stavar så kan du värma försiktigt med en värmepistol på trugan. Vrid sedan trugan för att få loss den. Mät diametern längst ner på dina stavar för att hitta rätt dimension på rullholk.Värm gärna rullholken lite med värmepistolen när du ska montera den. Det kan även vara bra att lägga lite smältlim så att den sitter fast ordentligt. OBS! Se till att spetsarna pekar rakt framåt när du håller i stavarna för att få bästa fäste.
  // Robert – MaxPuls.se

34 kommentarer till “Frågor & Svar”

 1. Trevlig sida! Jag har kört på mina Nordic inlines, XC-Trail, sen i höstas och tycker det är helt toppen! Rolig och effektiv träning som jag började med när jag fick hälsporre. Verkar dock inte vara särskilt utbredd träningsform, hittills har jag inte träffat på nån som också kör. Borde få mycket större spridning!

 2. Kul att du gillar det. Jag själv har kört sedan 2009 och gillar det skarpt!

  Hoppas du lyckas övertala fler att testa för det är ju en effektiv, skonsam och rolig träningsform. // Robert Enemård MaxPuls.se

 3. Väldigt kul träning!
  Har sprungit mkt innan och även vanliga inlines. Tänkte jag skulle prova Nordic.
  Har kört 4 gånger men idag körde jag punktering!
  Blev att staka/hasa mig ca:3km hem puuh!
  Undrar hur man gör för att byta slangen?
  Har haft i sönder 2 plast däck”järn”.
  Tur man köpte ett x-tra hjul : ).
  Håller med Emelie, borde vara fler som provar detta.
  Alla man möter hälsar glatt, tänker kanske ”Lika bra att vara glad när galningen kommer”.

  /Johan

  1. Hej,
   Det var otur att du körde punktering. Själv har jag bara gjort det en gång på 4 års körning. Jag brukar ha med mig ett extrahjul så att jag, om jag skulle få punktering, enkelt kan byta hjul och ta mig hem. För att byta slangen använder du en däckavtagare. T.ex. denna:
   http://www.maxpuls.se/product_info.php?products_id=3327

   Vi ser ett ökat intresse då försäljningen av Nordic Inlines ökar på http://www.maxpuls.se men som sagt, det borde vara fler som testar denna häftiga träningsform. // Robert – Maxpuls.se

 4. Har haft mina Nordic skate XC-trail i drygt två månader nu. Kanonköp! Har åkt nästan varje dag sedan jag köpt dem. Lite svajigt i början men efter några rundor på lite jämt underlag infann sig känslan ganska snabbt. Ser aldrig någon här i Göteborg som kör dessa?! Bara rullskidor samt en och annan gång vanliga inlines. Kan verkligen rekommendera denna träningsform och dessa skates. Kör mest på asfalt men ibland blir det lite grus oxå. Har upptäckt att lite grövre asfalt är skönare vid stavnedsättning. Bättre frånskjut. Kan komma in lite skräp i hjulen vid gruskörning.
  Skarpa stavspetsar är att föredra. Man får kolla dem lite då och då.
  Ser fram emot nästa tur o kanske träffar man på någon som gillar detta!
  // Jonny

 5. Hej Robert!

  Vilka nordic skate rekommenderar du; jag vill ha dem till att som motionär hålla igång längdskidträningen sommartid, åka på små grusvägar så att jag kan ta med hunden som då får springa lös. Jag har lite dåliga knän. Om man väljer dem som man kan ha egen sko, är det då lämpligt med alpina skridskopjäxan typ http://www.naturkompaniet.se/Product/Product.aspx?id=14787? Vilken typ av stavar använder man?

  Mvh Barbro

  1. Hej Barbro,
   Då rekommenderar jag X-Plorer Classic. Se här:
   http://www.maxpuls.se/inlines/nordic-inlines-och-rullskidor/rullskidor-powerslide-x-plorer-classic

   Till X-Plorer Classic använder du vanliga skidpjäxor t.ex. den varianten som du länkar till. Det går bra med både Rottefella och Salomon bindningar. X-Plorer levereras utan bindningar men du kan köpa till dem här:
   http://www.maxpuls.se/inlines/nordic-inlines-och-rullskidor/skidbindning-rottefella-r3-classic

   Gällande stavar så fungerar det bra med stavar som har rullskidholk. Spetsarna fungerar bra både på asfalt och de sjunker inte ner speciellt mycket på grusvägen utan fungerar bra där också.

   Här hittar du passande stavar:
   http://www.maxpuls.se/inlines/nordic-inlines-och-rullskidor/inlinesstavar-oneway-diamond-cross-920

   Hoppas detta gav dig svar på frågorna, annars får du höra av dig igen.

   Med vänlig hälsning
   Robert, http://www.maxPuls.se

 6. Jag tycker det är ganska bra att inte så många har hittat träningsformen ännu ;)
  Jag letade runt 2010 efter en ny träningsform och hittade detta i Tyskland och tänkte prova dem. Efter drygt 1 år var jag på Bosön och testade mig, från i princip otränad 12 månader tidigare (bra grundkondition dock efter ha tränat hela mitt liv) till 70 i VO2max. Dvs enligt vissa böcker etc på yppersta distriktselit och snuddar Sverige elit bland längdskidåkare. Säkert annat än bara träningsformen som spelar in, inte vet jag, men 3, 4 gånger i veckan på dessa slår alla andra träningsformer jag testat. Noterbart är att jag bara kör grusväg och ibland nysladdad grusväg vilket är otrolig träning för styrka och kondition, går åt en del stavtopppar :) Men jag har maxpuls kanske 4-5 ggr under ett pass.
  Jag började träna och tävla i Triathlon pga mina provresultat och gjort topp tio på flera tävlingar, har aldrig cyklat tidigare eller simmat men med lite kurser så hade jag uthålligheten för det mesta genom mina Powerslides. Därför tycker jag det är bra att inte av så många konkurrenter hittat träningsformen ännu :) Men det vore kul om Maxpuls kunde anordna någon tävling kanske och få upp intresset kanske på det sättet? Jag är gärna med och hjälper till! Ska vara både asfalt och grusväg, kuperat osv- vore jättekul!

  1. Hej,

   Jag kan bara hålla med. Det är en mycket rolig, omväxlande träningsform. Jag har tänkt tanken att samla ihop Nordic Skate åkare för en gemensam träning men som du säger så kanske en tävling skulle kunna vara något… jag får fundera på saken. Med vänlig hälsning Robert Enemård, MaxPuls AB

 7. Vill berätta om mina erfarenheter om Nordic XC Skates.

  Har åkt ca 15 gånger hittills och det är ett riktigt bra träningspass! Svetten droppar och framför allt är det kul. Första gången innan man fått in tekniken var lite läskig, men nu går det bra men jag kör endast på asfalt än så länge. Vet inte om jag kommer våga köra på elljusspåret då jag inte är i behov av det än eftersom träningen är tillräckligt jobbig och rolig som den är. Men kanske i framtiden när jag känner att jag behöver en ny utmaning och vaknat upp på rätt sida. Jag rekommenderar människor att köpa nordic skates och för mig var det en investering i träningen. Även om hösten/vintern närmar sig kommer jag kunna åka flera månader till och variera min träning.

 8. Hej Robert
  Jag funderar på att köpa mig ett par Nordic Skates. Vilka skall man köpa Trail eller Path? Vad är den största skillnade mellan dessa? Är en hyfsat tränad amatör som söker nya (roliga) former på träning.
  Tacksman för svar
  //Fredrik

  1. Hej Fredrik,

   Kul att du är intresserad av Nordic Skate. Jag har själv kört sedan 2009 och gillar det skarpt!

   Både pjäxor och ram skiljer på XC-Path och XC-Trail. Ramen på XC-Path är den styvaste och starkaste ramen i Nordic Serien. Som van åkare märker man det då du får lite mer ”tryck i körningen”. Som nybörjare kommer du dock inte att märka så stor skillnad skulle jag säga. XC-Path har 100% rostfria lager så om du ska köra på vårkanten när det ligger salt på vägarna så är det ett bättre alternativ. XC-Path har även skärmar vilket skyddar från stänk när vägbanan är blöt.

   Som du ser skiljer en del men framförallt skiljer det ju mellan vanliga inlines och Nordic Skate. Den stora fördelen är att det är betydligt behagligare att köra på ojämn asfalt sedan är det ett plus att det går att köra på hårt packad grusväg. Tack vare detta kan du hitta många fler fina träningsrundor. Det går lite tyngre med Nordic Skate pga. luftpumpade hjul men jag ser det bara som en fördel då även överkroppen får bra träning. Det är en bra tränings-fördelning mellan ben och överkropp.

   Hoppas detta gav dig svar på dina frågor. Annars får du höra av dig igen.

   Med vänlig hälsning

   Robert Enemård
   MaxPuls AB

 9. Underbart att inte behöva anpassa träningen efter vädret! Nordic fungerar oavsett regn, Sol eller moln! Efter att jag börjat med Nordic kan jag träna när det passar, O efter att ha köpt en pannlampa av kvalitet så fungera det nästan året om (Bor i Karlstad) det har bara varit is som stoppat träningen med Nordic! Nu blir det ett par Path VI!!

 10. Köpte mina Nordic Inlines på Maxpuls för lite drygt 2 år sedan och sedan dess har jag kört 1-2 ggr/vecka under barmarkssäsongen och är tillsammans med längdskidåkning den bästa fys träningen jag har provat på. Brukar köra runt 1 mil åt gången, oftast på en gammal banvall med grusunderlag, vilket tar runt 45 minuter. Det är skonsam och oerhört givande träning. Rekommenderar denna träningsform starkt, hela kroppen får en rejäl genomkörare, men är samtidigt väldigt skonsamt. Se till att prova denna träningsform. Du kommer inte att ångra dig.

 11. Hej! Har precis upptäckt Nordic skates. Vilka ska man köpa om man vill ha så bra rull som möjligt? Jag tycker det är roligare när det går fort

  1. Hej Mackan,
   Det viktiga är att du har rätt tryck i däcken. Eftersom det ska vara högt tryck (6,3 bar) så tappar däcken lite tryck om du inte pumpar regelbundet. Jag brukar ta som vana att pumpa cirka en gång i veckan. Det är stor skillnad om du inte har rätt tryck i däcken. Jag kan inte säga att den ena modellen rullar lättare än den andra utan det är rätt tryck i däcken som gäller. När det gäller hastigheten så går det att köra på bra även med Nordic Skate. Det viktiga är att hitta tekniken i samspelet mellan ben och armar. När jag kör i lagom distanstempo brukar jag ligga på 3.10 – 3.30 min / km. När jag kör mer fart-tempo kan det gå ner mot 2.50 min / km.

   Med vänlig hälsning

   Robert Enemård
   MaxPuls.se

   1. Ok, tack för snabbt svar! Läste nåt om att mer erfarna åkare får ut mer tryck och speed med hårdare skena eller så. Stämmer det? Känner ni skillnad på komfort i skon och kvalité på olika modeller nordic skates?

    Vilka skates rekommenderar ni till en erfaren åkare?

    1. Hej,

     För en erfaren åkare så rekommenderar jag den styvare skenan som sitter på dessa modeller:

     XC-Path VI:
     http://www.maxpuls.se/inlines/nordic-inlines-och-rullskidor/powerslide-xc-path-20-inkl-skarmar

     XC-Path special edition:
     http://www.maxpuls.se/inlines/nordic-inlines-och-rullskidor/powerslide-xc-path-special-edition

     Kvaliteten på de olika modellerna är lika bra. När det gäller komfort så är det en fördel med värmeformning för exakt passform till dina fötter. Detta går att göra med XC-Path VI. Här kan du se hur det går till:
     http://www.maxpuls.se/index.php?route=information/categoryvideo&video_id=522

     Eftersom det låter som att du är en mer erfaren åkare som kommer att köra regelbundet så rekommenderar jag XC-Path VI.

     Med vänlig hälsning

     Robert Enemård
     MaxPuls.se

 12. Känner ni som erfarna åkare skillnad på komfort i skon och kvalité på olika modeller nordic skates?

  Vad åker ni själva på?

  Vilken längd på stavar ska man ha om man är 186 cm lång?

  Många frågor

  1. Tack för svaret ovan! Tänkte att det inte registrerades när jag svarade på min eget inlägg…

  2. Hej igen,

   Kvaliteten på de olika modellerna är lika bra men det är en fördel med värmeformningen eftersom du kan forma dem exakt till dina fötter.

   Jag har bara hunnit köra några rundor med nya XC-Path VI men jag har det senaste året kört på föregångaren XC-Path 2.0.

   Det brukar bli rätt längd på stavar om du tar din längd x 0,9. 186×0,9 blir 167 cm så du hamnar mellan 165 och 170 cm stavar då du får fundera lite på om du vill ha lite kortare, smidigare stavar eller om du hellre vill ha några cm längre.

   Med vänlig hälsning

   Robert Enemård
   MaxPuls.se

   1. Tack igen!

    Det blir nog ett par XC-Path VI som du rekommenderar. Jag testade att ta ett par stavar när jag åkte inlines och blev kär i träningsformen. Hade ingen erfarenhet av stavar tidigare men det kändes naturligt med skate o ”isättning” av stavarna. Jag hoppas ”skaten” och frånskjutet påminner om det man har med inlines. Då ska det nog gå vägen.

    Tack för all hjälp o snabba svar!

 13. Hej!

  Hur funkar det att köra på Nordic Skates utan stavar? Bra, sämre eller likvärdigt med vanliga inlines? :)

  1. Hej,

   Kul att du är intresserad av Nordic Skate!

   Jag rekommenderar att köra med stavar. Det blir lite för tungt att köra utan eftersom det går tyngre än vanliga Inlines. Jag ser det dock bara som en fördel då även överkroppen från sin träning. Med vanliga Inlines så hinner du knappt med att trycka till med stavarna. När du får in tekniken (samspelet mellan ben och armar) så kommer du kunna köra på bra även med Nordic Skate. När jag var nybörjare låg jag på cirka 2.20-2.30 min per km. Nu efter ett par år ligger jag på cirka 2.50 min / km om jag trycker på rejält.

   Hör av dig om du har fler frågor.

   Med vänlig hälsning

   Robert Enemård
   MaxPuls.se

 14. Köpte ett par Path Special edition. Är väldigt ovan åkare. Inlines åkte man jättelite för 20 år sen, och aldrig åkt längdskidor.
  Blev en tur på 10km i premiären. Ja ok, första testet blev ca 5 km dagen innan, men då var det bara försöka hålla balans och inte ta felskär med foten så man tappa balansen.
  Efter den längre turen har skon anpassat sig lite till min fot. Det tryckte lite här och där i början.
  Hög puls får man och träning för hela kroppen.
  Kul o kunna åka över dåliga vägar , grus, skräp, pinnar mm som ligger här och var.
  Kan rekommendera detta.

  1. Hej Peter,

   Det var kul att se att du har kommit igång med träningen. Du kommer köra mer avslappnat ju mer du kommer in i det. Som sagt, bra träning, hög puls och kul körning, det är Nordic Skate!

   Med vänlig hälsning

   Robert Enemård
   MaxPuls.se

 15. Nu har jag kört mina XC-Path VI i ca två månader. Wow! Fantastiskt! Otroligt vilken kick och träning. Hela kroppen är helt slut efter ett pass.
  Känslar när man åker på dessa är som att åka långfärdsskridskor med dubbelpik. Rörelsen är i stort sett identisk, otrolig bra känsla. För mig som testat vanliga inlines med stavar tidigare finns ingen tvekan detta är mycket bättre och roligare. En stor fördel är att man inte behöver oroa sig så mycket för underlaget, sprickor i assfalten, järnvägsräls, grus mm, de stora hjulen klarar mer än man tror.

  Nu är det kul att köra slut på sig själv!

 16. Hej,

  Här kommer en kommentar från en nöjd kund.

  Köpte dessa av er och vill gärna lämna en recension.
  http://www.maxpuls.se/…/powerslide-xc-skeleton-lite-nordic-…
  Valde dessa då jag har ganska stora fötter (48). Fick bra hjälp innan köpet från er kundtjänst och kände mig ganska trygg.
  Fick hem dem i utlovad tid och drog och pumpade däcken, taggad till tusen.
  Knäppte på skon och drog ut…på ett rent självmordsuppdrag, jag är en van inlineåkare och trodde inte det skulle bli några större problem.
  Upptäckte snart att det inte var riktigt likadant, blev rädd ett par gånger då jag var riktigt nära att vurpa men tog mig hem helskinnad och undrade vad jag hade gett mig in på.
  Dagen efter tänkte jag, upp på hästen igen och ge det chansen. Gick lite bättre och jag kände mig nöjd.
  Nu sitter jag här och var nyss ute på min 5e runda och säger bara wow!
  Så otroligt roligt när man får kläm på tekniken, och hela kroppen får sig en ordentlig genomkörare!
  Så för er som tänker ge er in på detta, sluta tänk, ge det chansen och njut!
  / Med vänlig hälsning, en nöjd kund.

 17. Jag och min fru har nyligen fått våra Powerslide Nordic Skate hemlevererade. Vi gjorde jungfrufärden igår. Det var lite krångligt med tekniken, då den skiljer sig en del ifrån vanliga Inlinesåkning. Men det tar grymt mycket mer och det blir ingen vila

  Min fråga är om man kan köpa ett hjulpar med spärrlager och byta ut de bakre hjulen för rullskidoåkning? Kan vara kul att variera de olika teknikerna!

  Mvh
  Sven Enqvist

  1. Hej Sven,

   Det blir inte så bra att sätta på hjul med spärrlager eftersom Nordic Inlines inte har lös häl. Dessa är istället utformade för att köra skate. Precis som du skriver kan det vara lite krångligt med tekniken i början. Det gäller att hitta samspelet mellan ben och armar. När du kommer in i det kommer det kännas helt naturligt.

   Lycka till med träningen!

   Med vänlig hälsning

   Robert Enemård
   MaxPuls.se

  1. Hej,

   Vikten på några av modellerna är:

   XC-Trail II = 2400 g.
   XC Trainer II = 2020 g.
   XC Path II = 2620 g.
   XC Skeleton II = 2160 g.

   Med vänlig hälsning

   Robert, MaxPuls.se

 18. Hej
  Fick mina XC Path VI efter en mycket snabb leverans från Maxpuls (skickades direkt med DHL). Beställde skostorlek efter måttabellen och stavar efter er rekommendation (längd x 0,9) och allt passade perfekt!
  Har åkt ganska mycket inlines förut men det tog ett par km innan man hittade rytmen med stavarna som jag aldrig använt förut. Annars funkar det hur bra som helst Riktigt skön motion!! Inga vibrationer i fötterna som med vanliga rullskridskor. Går ju lite tyngre så det blir bara vila i nerförslöporna… Bra bromsar!!
  Jätterolig och bra motion, känns rejält i mage rygg armar och ben :-). Lätta att ta på och av. Sköna skor! REKOMMENDERAS VARMT!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs av Maxpuls

Den här sidan drivs av Maxpuls.se - en sportbutik på nätet.

På Maxpuls gillar vi att testa och använda de produkter vi säljer och Nordic Skate är något som vi brinner för!

Syftet med denna sida är att sprida kunskap om Nordic Skate och att ta emot och svara på era frågor om produkterna.

Senaste kommentarer